Trasee turistice

Traseul Sebiș-Moneasa

TRASEUL SEBIȘ-DEZNA-MONEASA

Ora plecare de la Arad: 9:00
Distanță Arad – Muzeul „Crișului Alb”: 85 km
Durată aproximativă: 1h 30 de minute
Ora de sosire: 10:30; timp de staționare: 20 de minute; ora de plecare: 10:50

Muzeul Crișului Alb
Adresa: strada Parcul Libertății, Sebiș
Contact: 0741609696 – Alexandra Vancu

Descriere:
În cadrul muzeului vizitatorii pot vedea o parte din colecţia de obiecte istorice şi etnografice adunate de un harnic colectiv local, expuse într-un mod sistematic şi bine individualizate; obiectele arheologice expuse rezultă din săpăturile efectuate în jur, provenind din epoca paleoliticului şi până în epoca feudalismului dezvoltat, depistate mai ales la Iosăşel, Berindia, Chisindia, Cetatea Deznei etc.
Deosebit de interesante sunt obiectele etnografice româneşti, reprezentate prin ceramica de diferite tipuri de pe Valea Crişului Alb (Târnăviţa, Honţisor), icoanele pe sticlă, precum şi piesele caracteristice zonei etnografice Buteni; printre acestea se numără un război de ţesut, mobila populară, tulnice, precum şi faimosul steag şi pom de nuntă de la Chisindia.
După cum se poate observa colecţia de istorie şi etnografie expusă aici, cuprinde un întreg areal - de la staţiunea balneo-climatierică Moneasa şi până la intrarea în Depresiunea Gurahonţului.

Distanța Muzeul Crișului Alb – Cetatea Deznei: 12 km
Durată aproximativă: 20 de minute
Ora sosirii: 11:10; timp de staționare: 60 de minute; ora de plecare: 12:10

Cetatea Deznei
Contact: 0734889153 – Salvamont Arad

Descriere:
Dominând regiunea şi drumul de acces spre „inima” Munţilor Codru-Moma, cetatea ridicată în centrul unui cnezat românesc, datează din secolul al XIII-lea; importanţa cea mai mare a avut-o în perioada sec. XVI-XVII, prin 1552 făcând parte din sistemul de apărare a vestului Transilvaniei, mai ales după căderea Ineului în mâna turcilor la 1566; din aceste considerente se trece la amplificarea cu noi întăriri, printre care şi bastionul din partea de Nord-Est, când cetatea primeşte oarecum amprenta arhitecturii Renaşterii cu elemente similare cetăţii Şoimoş; probabil tot atunci s-au adăugat în unele sectoare mai vulnerabile noi rânduri de ziduri paralele, din piatră de stâncă, completate apoi cu piatră de râu şi cărămidă cu mortar foarte rezistent, folosindu-se varul de Agris.
În 1574 cetatea a fost pierdută şi apoi recucerită de ardeleni în 1596; între 1599 şi 1601 cetatea Deznei se găseşte în posesia lui Gaspar Kornis, aliat al lui Mihai Viteazul, care a uşurat trecerea domnitorului prin această zonă în drum spre Praga.
Între 1601 şi 1658, cetatea cunoaşte mai mulţi stăpânitori, fiind donată în 1619 de către principele Gavril Bethlen lui Marcu-Cercel Vodă; cucerită în 1658 din nou de către turci, odată cu Ineul, cetatea Deznei dispare ca fortificaţie în deceniile următoare.
Potrivit unei legende Ladislau Nagy de Peretseny (1817) afirma că denumirea cetăţii derivă din numele regelui dac Decebal.
O altă legendă ne spune că turcii ar fi adunat în cetate un mare număr de fete, destinate haremului unui şef militar; neputând scăpa, una din fete, pentru a evita trista soartă ce le aştepta, a reuşit să se furişeze până la depozitul de pulbere, căruia i-a dat foc; în acest sens, cercetările recente nu exclud un sâmbure de adevăr al legendei, întrucât anumite semne fac verosimilă distrugerea cetăţii prin explozie.
Până în prezent s-au păstrat trei ziduri mai importante din sectorul bastionului principal de odinioară. La fel se disting urmele celorlaltor ziduri, conturul curţii interioare şi fragmente din şanturile cetăţii.

Distanță Cetatea Deznei – Muzeul Satului Moneasa: 7 km
Durată aproximativă: 15 minute
Ora de sosire: 12:25; timp de staționare: 20 de minute; ora de plecare: 12:45

Muzeul Satului Moneasa
Adresa: strada Principală, Moneasa
Contact: 0755313002 – Călina Moț

Descriere:
A fost înființat în anul 2018, cu sprijinul primăriei, de către Florina Tzigler Groza. După deschidere Diana Toderaș s-a implicat în păstrarea colecției muzeale. Muzeul a fost renovat în 2019.
Colecţii deţinute: Obiecte școlare și etnografie (mobilier, ceramică, textile, îmbrăcăminte, unelte, obiecte casnice gospodărești).

Distanță Muzeul Satului Moneasa – Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Moneasa: 2 km
Durată aproximativă: 10 minute
Ora de sosire: 12:55; timp de staționare: 20 minute; ora de plecare: 13:15

Schitul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
Descriere:
Schitul din Moneasa este un schit ortodox nou-ridicat pe pamântul țării noastre este așezat pe o culme domoală de deal, în inima stațiunii balneo-climaterice. Schitul Sfinții Apostoli Petru și Pavel este cea mai tânără așezare monahala din cuprinsul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului.
Bisericuța schitului, construită din lemn de brad, în stil românesc, a fost finalizată în anul 2011.

Distanță Schitul „Sfinșii Apostoli Petru și Pavel” – Lacul de agrement din Moneasa: 1 km
Durată aproximativă: 10 minute
Ora de sosire: 13:25; timp de staționare: 10 minute; ora de plecare: 13:35
Lacul de agrement din Moneasa
Lacul cu bărci este un mic lac artificial unde se pot face plimbări cu barca sau cu hidrobiciclete este o atracție renumită în localitatea Moneasa.
Inedit la acest lac este faptul că are o insulă pe care este amplasată pensiunea Lacul Liniștit, care, pe lângă servicii de cazare, deține și un restaurant pitoresc pe malul apei.

Distanță Lacul de agrement – Cuptorul de topit fier din Moneasa: 2 km
Durată aproximativă: 10 minute
Ora de sosire: 13:45; timp de staționare: 15 minute; ora de plecare: 14:00

Cuptorul de topit fier
Contact: 0745369626 – Mihai Besesek

Descriere:
Obiectivul turistic este înalt de circa 10 m şi construit din piatră de granit cu căptuşeală de cărămidă în interior; azi încă se mai văd orificiile pentru alimentarea focului şi scurgerea fontei, respectiv cele pentru răcire; apa necesară era furnizată de pârâul din apropiere.
Acest cuptor este un important vestigiu al intensei activităţi de prelucrare a fierului care se practica în sectorul Sebiş-Moneasa, în secolele XVIII-XIX.

Distanță Cuptorul de topit fier – Peștera Grota Ursului: 1,5 km
Durată aproximativă: 15 minute
Ora de sosire: 14:15; timp de staționare: 30 de minute; ora de plecare: 14:45

Peștera Grota Ursului
Contact: 0745369626 – Mihai Besesek
Durată aproximativă: 30 minute

Descriere:
Peştera de la Băi (Grota Ursului) este localizată la cca. 500m de centrul Staţiunii Moneasa, în capătul din amonte al Pârâului Băilor la o altitudine de 320m. Peștera, este izvorul Pârâului Băilor, drenând apa care se pierde în ponoarele din zona platoului carstic Izoi și Brătcoaia.

Distanță Peștera Grota Ursului – Arad: 105 km
Durată aproximativă: 2 ore
Sosire la Arad: 17:00

Opțional: Asociația Agroturism „Club Slătioara”, Slatina de Criș
Contact: 0722464677

Posibilitate de servire a mesei: Hotel Parc
Contact: 0720/000749 – Ovidiu Fărcuța

Distanță totală a traseului: 215 km.
Durată totală a traseului: 8 ore.