Trasee turistice

Turul Neuman

Palatul Neuman-Casa Neuman-Palatul Administrativ-Palatul Cultural-Sinagoga Neologă-Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”-Stadionul Francisc Neuman

1.Palatul Neuman
A fost ridicat la sfârșitul secolului XIX în stil eclectic, servind inițial drept reședință pentru familia marelui industriaș arădean Neumann. Proiectantul a introdus în compoziția fațadei elemente ale stilului renașterii, varianta florentină, păstrate până astăzi la nivelul etajelor. Menționăm în primul rând balcoanele de la etajul al doilea de pe fațada dinspre bulevardul Revoluției, străjuită de arcade.

2.Casa Neuman
Clădirea, ridicată între anii 1925 şi 1926, a fost Casă de Oaspeţi a judeţului Arad iar din 2000 a fost retrocedată moştenitorilor.

3.Palatul Administrativ
Planul clădirii a fost iniţial realizat de către arhitectul Lechner Ödön de la Budapesta. Din motive de ordin financiar, la cererea conducerii oraşului planul a fost modificat de către arhitectul arădean Pekár Ferenc. Faţă de vechiul plan, noul proiect a păstrat trei nivele numai în partea de la intrarea principală, renunţând şi la închiderea laturii dinspre parc. Turnul înalt de 54 m aminteşte de primăriile flamande, multe elementele renascentiste de orientare flamandă se regăsesc în ornamentaţiile imobilului. Intrarea principală în clădire se realizează pe o scară impozantă acoperită cu marmură roşie care duce la etaj spre o impozantă sală festivă. Vitraliile sunt realizate de Sever Frenţiu, pictor, scenograf şi preşedinte al Filialei din Arad a Uniunii Artiştilor Plastici. Ele sunt aşezate în casa scărilor holului de la intrarea principală a clădirii Primăriei.
Vitraliile monumentale reprezintă tema „Anotimpurile” şi „Lunile anului”, fiind lucrări alegorice de un mare efect decorativ inspirat din evul mediu românesc. Tulburătoarele forme de sticlă, se constituie într-o perfectă armonie a culorilor, concepută ca o stare de spririt, demnă de marii artişti ai renaşterii.
Inaugurarea imobilului a avut loc în anul 1877, peste un an fiind adus din Elveţia orologiul ce funcţioneaza şi astăzi. Clădirea găzduieste azi Primăria municipiului Arad şi Instituţia Prefectului judeţului Arad.

4. Palatul Cultural
Clădirea etalează o diversitate de stiluri: faţada în stil neoclasic, este ornamentată cu un fronton sprijinit de masive coloane în stil corintic, iar deasupra lui străjuieste un turn masiv, aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene, partea dinspre parc, a clădirii a fost inspirată din elementele castelului de la Hunedoara, clădire de influenţă gotică. Scările monumentale, conduc vizitatorul într-un frumos hol lucrat în marmoră de Moneasa, de aici având acces în magnifica sală de concerte.
Construirea edificiului a fost iniţiată încă din anul 1901 de către Societatea Culturală Kölcsey din Arad, care a început demersurile pentru a se ridica o clădire care să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte. Pentru clădire s-a deschis şi un concurs la care s-au înaintat 27 de proiecte. Nici unul dintre proiectele prezentate nu a corespuns însă cerinţelor autorităţilor locale; în final s-a apelat la arhitectul arădean Ludovic Szántay ca să execute lucrarea. Din lipsă de fonduri, lucrările au stagnat până în anul 1910. Inaugurarea festivă a avut loc la 25 octombrie 1913, cu acest prilej fiind invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a palatului, concert care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven.
În sala de concerte au susţinut concerte numeroase personalităţi muzicale din ţară şi străinătate (tenorul Traian Grozăvescu, Richard Strauss, Béla Bartók şi mai ales compozitorul şi violonistul George Enescu); actualmente, clădirea Palatului Cultural, adăposteşte sediile Muzeului Judeţean şi ale Filarmonicii de Stat.

5.Sinagoga Neologă
Edificiul cu două etaje este sediul comunităţii evreieşti din Arad; a fost construit în timpul rabinului şef reformator Aron Chorin (1766-1844) şi proiectată de arhitectul arădean, în mai multe rânduri primar al oraşului, Domokos Heim.
Forma clădirii aproape pătrată, în exterior abordează stilul clasicist (mai ales faţada dinspre strada Cozia) fiind împodobită cu semicoloane cu capiteluri ionice şi un timpanon; celelalte faţade ne amintesc de stilul Renaşterii; în interior se află sinagoga, ridicată în stil maur spaniol, cu a bogată ornamentaţie geometrică colorată, având şi o orgă de bună calitate.

6. Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”
Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”Arad a luat ființă în anul 1948 sub numele de Şcoala profesională textilă din Arad.
Din anul 1993 şcoala se transformă în „Grup Şcolar de Industrie Uşoară”, în anul 2002 devine Grup Şcolar „Francisc Neuman” până la 1 septembrie 2012 când se transformă în Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad.

7. Stadionul Francisc Neuman
Stadionul Francisc Neuman a fost o arenă sportivă din orașul Arad, România, construită începând cu anul 1940 și inaugurată pe 1 septembrie 1946 cu ocazia meciului UTA Arad - Ciocanul 1-0, la acea vreme fiind considerat cel mai frumos stadion din țară, conform Adevărul. Stadionul avea 7.287 de locuri.
În 2014, stadionul a fost demolat pentru a face loc unui stadion nou, modern, exclusiv pentru fotbal, care a fost deschis în 2020. Noul stadion are o capacitate de 12.500 de locuri și include, de asemenea, birouri, un club de presă, un centru de presă, ospitalitate VIP, un restaurant și un hotel.