Prezentare
În cadrul muzeului vizitatorii pot vedea o parte din colecţia de obiecte istorice şi etnografice adunate de un harnic colectiv local, expuse într-un mod sistematic şi bine individualizate. Obiectele arheologice expuse rezultă din săpăturile efectuate în jur, provenind din epoca paleoliticului şi până în epoca feudalismului dezvoltat, depistate mai ales la Iosăşel, Berindia, Chisindia, Cetatea Deznei etc.
Deosebit de interesante sunt obiectele etnografice româneşti, reprezentate prin ceramica de diferite tipuri de pe Valea Crişului Alb (Târnăviţa, Honţisor), icoanele pe sticlă, precum şi piesele caracteristice zonei etnografice Buteni; printre acestea se numără un război de ţesut, mobila populară, tulnice, precum şi faimosul steag şi pom de nuntă de la Chisindia.
După cum se poate observa colecţia de istorie şi etnografie expusă aici, cuprinde un întreg areal - de la staţiunea balneo-climatierică Moneasa şi până la intrarea în Depresiunea Gurahonțului. Pentru informaţii suplimentare se poate contacta primăria Sebiş.