Prezentare
Clasificare: Clasa B
Nr. Hidro: 3 / 3024 - Bazinul Văii Căpriorişcăi - Dâmbu Hotarului
Masiv Muntos: Munții Zărandului
Localizare: Căprioara / Arad
Denivelare: 1m (-1) (+0)
Dezvoltare: 77m
Altitudine Abs.: 180m
Peştera Sinesie este localizată pe malul stâng al râului Mureş, în zona de contact dintre Dealurile Lipovei şi Munţii Poiana Ruscă, în arealul comunei Săvârşin, localitatea Căprioara, la circa 1 km de centrul acesteia în bazinul Văii Căpriorişca.
Dealurile Lipovei, situate la sud de râul Mureş, sunt alcătuite din roci sedimentare (calcare, pietrişuri, argile, conglomerate, marmore şi calcare policrome). Peșterile și avenele sunt dezvoltate într-un areal cunoscut sub numele de „Calcarele de la Căprioara”, un banc calcaros constituit dintr-o fâşie îngustă de depozite neojurasice, localizate între localitățile Pojoga și Căprioara.
Peştera are o singură intrare care se găseşte alături de Peştera Mică de la Sinesie şi Peştera Vulpii, două cavităţi modeste, la baza unei faleze de mici dimensiuni, la liziera pădurii, în spatele unor case particulare din satul Căprioara. Peştera Sinesie a fost formată în regim înecat de un curs de apă, care a părăsit treptat peştera şi este în prezent situat la 10m mai jos de intrare, sub forma unui mic izvor carstic. Peştera este fosilă, fiind dezvoltată de-a lungul unei galerii principale spaţioase, uşor ascendente, în jurul căreia sunt dispuse o serie de diverticole de mici dimensiuni, dar şi un puţ de 5 m, care ne conduce la un nivel inferior. De remarcat este pătura groasă de sediment care acoperă podeaua peşterii, aceasta fiind formată în mare parte din guano. În acest strat de sediment în urma unor săpături arheologice executate de arheologi ai Complexul Muzeal Arad la solicitarea Asociaţiei Speologice Speowest Arad (pentru descărcarea arheologică necesară montării unei porţi de protecţie), au fost descoperite mai multe resturi ceramice aparţinând primei epoci. În peşteră se găsesc colonii de lilieci (Myotis myotis) si au fost depistate fragmente de oase de Ursus speleus şi fragmente de ceramică din Neolitic.
Peştera Sinesie a fost declarată Rezervaţie Naturală cu o suprafaţă protejată de 0,1 ha, constituind o rezervaţie speologică de importanţă locală.
Adresă
Căprioara,
Săvârșin