Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Valea Mureșului

 

PROPUNERE CIRCUIT TURISTIC “VALEA MUREȘULUI

 

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al județului Arad vă propune următorul circuit turistic pe Valea Mureșului. Punctul de plecare va fi sediul C.N.I.P.T. Arad, situat pe Bulevardul Revoluției nr. 81. Ora de plecare: 9:00. Circuitul turistic se va efectua cu microbuze sau autocare ale Companiei de Transport Public Arad și va dura între 8 și 10 ore.

Din Arad plecăm pe E68 (DN7) direcția Vladimirescu, localitate aflată la 7 km distanță. Înainte de comuna Vladimirescu vedem pe partea stângă a șoselei cele 5 movile de 10 metri înălţime. Existenţa lor a fost semnalată încă din 1876, considerându-se nişte morminte comune. În 1950 aici s-ar fi găsit „oase de om şi vase", dar cu prilejul unei recunoaşteri la faţa locului, în pământul aruncat s-au găsit câteva fragmente ceramice din sec. V-VI, urme ale unei aşezări.

Dispuse în linie dreaptă, cele "cinci movile" au atras atenţia multor vizitatori şi cercetători. Referitor la originea acestor movile s-au emis mai multe ipoteze încă neconfirmate: unii susţin că ele sunt produse ale naturii, alţii întrevăd în ele morminte ale unor căpetenii barbare (sec. III - X), puncte de semnalizare sau chiar fragmente din fortificaţiile exterioare ale unei mănăstiri fortificate, datând din secolul al XII-lea. Cert este că ele sunt amintite documentar în anul 1603, cu ocazia luptei susţinute aici de Giorgio Basta, general al armatei habsburgice, împotriva turcilor.

În Comuna Vladimirescu există un Centru de Informare Turistică la adresa Cartier Glogovăț, strada 4, nr. 1/a dar momentan nu este funcțional.

În centrul comunei, lângă biserica romano-catolică parohială se găsesc ruinele unei catedrale în stil romanic, care datează probabil din a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Biserica, construită din piatră şlefuită, avea proporţii impunătoare, având în axul principal (de la intrare la altar) de aproximativ 60 de metri. Ruinele descifrează planul catedralei cu trei nave și două turnuri.Structuri de cazare din zona Vladimirescu:

·         Pensiunea Casa Verde - Adresă: Vladimirescu km 535+050. Dispune de 15 camere cu 30 de locuri. Tel. 0770 250 761;

·         Pensiunea Bella Foresta - Adresă: pădurea Vladimirescu. Dispune de 6 camere și 2 săli de evenimente cu peste 400 de locuri. Tel. 0740988854;

·         Pensiunea Apfel Haus - Adresă: DJ 709 Horia. Dispune de 10 camere cu 22 de locuri. Tel. 0722 578 941.

Următoarea oprire o vom face la Păuliș, continuând drumul pe E68 (DN 7). Cercetările arheologice din zona localității au scos la iveală mărturii care atestă pe aceste locuri o civilizație încă din paleoliticul superior, dar mai precis din epoca fierului, perioada Hallstattiană, cu elemente aparținând culturii Basarabi, dar și culturii Baden-Coțofeni, din perioada sec. II î.Hr.

Astfel, în hotarul comunei Păuliș s-au descoperit monede geto-dacice din faza timpurie și de dezvoltare a monetăriei, din timpul lui Filip al II-lea, fără a se preciza numărul și locul descoperirii lor. Aceste monede au fost descoperite în anul 1854. Cu ocazia săpăturilor pentru edificarea „Monumentului Eroilor de la Păuliș” s-au descoperit și alte monede: denari republicani și monede din timpul lui Hadrian (sec.II d.Hr.). Descoperirile numismatice atestă faptul că locurile cele mai favorabile dezvoltării așezărilor umane au fost văile râurilor.

Înainte de Păuliș vom opri pentru poze la Monumentul Eroilor. Monumentul a fost ridicat în cinstea eroilor de la Păuliș din al II-lea Război Mondial și a fost realizat de arhitectul Miloș Cristea împreunã cu sculptorii arãdeni Emil Vitroel și Ionel Munteanu. Monumentul a fost ridicat în 1974 pe locul în care în septembrie 1944 trupele române au oprit înaintarea trupelor hortyste spre Transilvania.Putem degusta vinuri și preparate tradiționale la S.C. Wine Princess S.R.L., situat în Păuliș, nr.58, Școala Germană. Contact: Balla Geza, telefon mobil: 0744 520 645.

Din Păuliș continuăm spre nord, pe drumul 780B spre Miniș.

Prima atestare documentară a localității este anterioară anului 1038. În documentele istorice numele sub care apare localitatea a avut diverse forme: Meneși, Menuși, Meneș. În a doua jumătate a sec. al XVIII-lea situația economică a localității Miniș se schimbă în bine ca urmare a oportunităților ivite în valorificarea produselor viticole. Calitatea superioară a vinului a atras numeroase persoane particulare care au arendat tot mai multe terenuri viticole pentru plantarea viței de vie pe dealurile unde "strugurii erau presărați cu praf de aur".

Prosperitatea deținătorilor de vie din Miniș este greu afectată în 1880 de atacul de filoxeră care se extinde cu repeziciune. Ieșirea din situație era ca oamenii să renunțe la monocultură și să pună mare preț pe pomicultură, cultură mare și grădinarit. Soluția era bună, dar tradiția multiseculară a viticulturii a învins, oamenii au luptat și au învins filoxera cu ajutorul Școlii de Vintaleri din Miniș.

Școala Viticolă a adus contribuții deosebite, vinurile de Miniș s-au îmbunătățit calitativ și au rămas la standarde ridicate deoarece la insistențele specialiștilor de la Miniș, au fost respinși hibrizii producători direcți, fapt remarcabil, având în vedere că în majoritatea podgoriilor din țară aceștia erau cultivați la scară largă.

Odată ajunși la Miniș continuăm degustările de vin la următorii producători locali:

·         SCDVV Miniș, reprezentată de Dobromir Daniela, telefon: 0721 175 912. Adresă: Str. Iuliu Maniu Nr. 6,  2317135 Ghioroc.

·         International Universal Business S.R.L., reprezentată de Rab Mărioara, telefon: 0745 145 446. Adresă: Sat Miniș Nr. 176 B, Ghioroc.

·         Agrotur Miniș, reprezentată de Tudoș Monica, telefon: 0723 768 723. Adresă: Com. Ghioroc, Nr. 37b, Miniș.

·         Daiconi, reprezentată de Agnes Bohm, telefon: 0722 247 976 / 0722 203 240. Adresă: Comuna Ghioroc, sat Miniș nr. 49.

Posibilități de cazare în Păuliș: Hotel Rusco – Situat în Pauliș km 25 Arad - DN7, telefon: 0745 341 131.

            Din Miniș continuăm pe drumul 708B în direcția Ghioroc.

Prima atestare documentară a localității Ghioroc datează din anul 1135. Prima cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume a fost inaugurată la Ghioroc, la data de 10 aprilie 1913. Săgeata Verde a avut rolul de a transporta țăranii din Podgoriile Aradului în orașul Arad, pentru a-și vinde marfa. Traseul conținea 3 segmente: Arad - Ghioroc, Ghioroc - Pâncota și Ghioroc - Radna. Pentru a aduna fondurile necesare începerii lucrărilor, s-a format Societatea Anonimă Calea Ferată Arad - Podgoria, cu sediul în Arad. Proiectul liniei ferate era o stea cu trei colțuri, cu centrul în Ghioroc. După aproape 100 ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai rămas doar un segment, Arad - Ghioroc, traficul realizându-se cu tramvaie.

Urmează o vizită la Muzeul Viei și Vinului care este situat în incinta Staţiunii de Cercetări Viticole din comuna Ghioroc şi aparţine Complexului Muzeal Arad. Instituţia a fost înfiinţată în anul 1988 şi cuprinde exponate care refac universul viticulturii şi vinificaţiei din podgoria Miniş-Măderat, prezentând istoricul acesteia.Program de vizitare:

Vizitare doar la cerere, programări la telefon 0257 281 847. Persoană de contact Mihai Martin

Taxă de intrare: gratuit; taxă foto: 10 lei; taxă filmare: 100 lei

Colecţia actuală a Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viniviticolă Miniş cuprinde peste 50.000 de sticle cu vin de diferite vârste din soiurile Riesling, Mustoasă, Fetească, Roşu Burgund, Cabernet şi Merlot. Vedetele colecţiei sunt câteva sticle de “Riesling Italian” din 1926. Pe sticlele sigilate cu parafină se află încrustată din turnare câte o pecete regală, care atestă valoarea și vechimea vinului. În vinotecile din România nici un alt fel de sticlă dinainte de război nu poate confirma că vinul are o vechime mai mare.

Muzeul tramvaiului electric este situat la intrarea în localitate dinspre Sâmbăteni, în perimetrul depoului de tramvaie din Ghioroc şi se află în administrarea Companiei de Transport Public Arad; la Ghioroc a luat fiinţă prima linie electrificată de tramvai din Estul Europei şi a opta din lume; până aici se mai efectuează încă curse cu vechiul tren electric al Podgoriei (datând din sec. XIX-lea), cunoscut de către cei mai în vârstă sub denumirea de “Săgeata Verde”. Muzeul cuprinde o interesantă colecţie de vagoane electrice din sec. XIX - XX, precum şi o staţie de linie electrică ce susţinea transportul public cu tramvaiul de la începutul aceluiaşi secol; vizitarea muzeului se poate face la cerere, de asemenea putându-se realiza şi călătorii cu trenul de epocă pe ruta Arad – Ghioroc.

Persoana de contact (Muzeul tramvaiului electric): Gheorghe Rusu – 0728 246 297.

Lacul Ghioroc, cu o suprafață de peste 10 ha este o atracție turistică locală atât pentru practicarea pescuitului, cât și pentru scăldat. Lacul este foarte căutat de către arădeni datorită plajei amenajate cu nisip, șezlonguri și umbrele.  Pescuitul este permis tot timpul anului și pe toată suprafața lacului. Speciile cele mai întâlnite sunt: crap, somn mare, caras, roșioară, băbușcă, plătică. Lacul găzduiește vestitul eveniment Ghioroc Summer Fest, festivalul Green Island, Open Festival și multe altele. Accesul se realizează din drumul național Arad-Deva, în dreptul localității Sâmbăteni se face la stânga pe DC 708C, până la lac, de la intrare în satul Ghioroc fiind în jur de 2 km. Distanța de la Arad este în jur de 22 km.

Producătorii de vin din Ghioroc care oferă degustări de vin și mese cu produse tradiționale:

Pivnițele Birăuaș, reprezentate de Birăuaș Gheorghe. Adresă: Comuna Ghioroc nr.31C, telefon: 0730 282 800.

Posibilități de cazare în zona Ghioroc:

·         Pensiunea Rustic, aflată în Sâmbăteni nr.187, tel. 0740 684 953 / 0755 400 987,

·         Pensiunea Konak, Comuna Ghioroc FN, tel. 0724 028 248.

 Următoarea oprire va avea loc în orașul Lipova, aflată la 32 de km distanță. Primele menţiuni istorice ale cetăţii Lipova datează din jurul anului 1245, într-un document al Cancelariei Regale a Ungariei care menționează faptul că regele Bella al IV-lea a impus refacerea fortificaţiilor cetăţii Lipova care au fost puternic afectate de invazia tătară din 1241. În 1315 apare consemnată cu numele de Lipva, iar în 1440 este declarată oraş liber. În anul 1818 începe dezvoltarea băilor Lipova. În anul 1906 intră în circulaţie tramvaiul cu carburanţi, care din 1912 va deveni tramvai electric. În anul 1928 Sever Bocu devine ministru în departamentul cultelor şi ajută oraşul în vederea realizării mai multor obiective: introducerea curentului electric, pavarea străzilor, construirea clădirii primăriei şi a internatului liceului comercial, renovarea bisericii ortodoxe.

Prima oprire în zona orașului Lipova va fi la Mănăstirea Maria Radna (web: http://www.mariaradna.com/ro/) și Muzeul Ecumenic Maria Radna, găzduit în cele nouă foste chilii ale mănăstirii. Muzeul cuprinde colecția de obiecte care se află în clădirea mănăstirii. Muzeul are ca tematică pelerinajul bisericesc și mănăstiresc în perioada cuprinsă între secolul al XVII-lea și până în prezent.

Programul liturghiilor în timpul anului:

Duminici și sărbători: 08:00 limba maghiară; 10:30 română – maghiară- germană (cu orgă)

În fiecare sâmbătă: 10:30 limba română și maghiară (cu orgă).

În timpul săptămânii: luni-vineri (vara la ora 18:00 iarna la ora 16:00)

Paroh: Părinte Andreas Reinholz; telefon mobil: 0745 379 207

Informații Muzeul Ecumenic Maria Radna:

Marți-sâmbătă: 10:00-17:00 (sâmbătă e deschis de la 10:00 până la ora 13:00)

Preț bilet: 8 lei (pentru grupuri de peste 10 persoane prețul biletului este de 5 lei)

Persoană de contact: Francisc Boda – 0723 779 367Lângă Lipova putem vedea ruinele cetății Soimoș; localizare Lipova – cartier Şoimoş (ruinele cetăţii se află pe dealul „Cioaca Tăutului”, la 2 km Nord-Est de Lipova şi altitudinea de 129 metri).

Primele informaţii documentare despre cetate provin din 1278. În jurul anilor 1440-1446 cetatea este refăcută din temelie de Iancu de Hunedoara. Lucrarea este condusă de acelaşi iscusit meşter care a realizat şi splendida fortăreaţă de la Hunedoara. În 1509 cetatea şi domeniul revin lui Gheorghe Hohenzollern de Brandenburg, care exploatează la maxim ţăranii de pe moşie. Fortăreaţa este asediată în 1514 de răsculaţii români şi maghiari, conduşi de Gheorghe Doja; după o scurtă rezistenţă, garnizoana cetăţii condusă de voievodul de Ciuci se întorc împotriva oamenilor lui Gheorghe Hohenzollern şi se alătură răsculaţilor.

În anul 1541, cetatea devine temporar reşedinţa principelui Transilvaniei. În această perioadă ea este întărită şi înfrumuseţată în stilul Renaşterii, totodată adăugându-i-se bastioanele externe. În curtea interioară se văd până azi unele profile de piatră artistic sculptate de la apartamentele princiare situate la etaj. Între anii 1552-1699 cetatea joacă un rol important în luptele de apărare a Ţărilor Române duse împotriva cotropitorilor otomani, fiind pierdută şi recucerită de mai multe ori, iar în 1599-1600 trece sub stăpânirea lui Mihai Viteazul.

În secolul al XVIII-lea pierde treptat importanţa militară, iar în 1788 este părăsită de garnizoană, ruinându-se treptat; în ultimii ani s-au luat măsuri pentru consolidarea ruinelor cetăţii; cetatea este vizitată anual de mii de turiști.

 

Stațiunea Băile Lipova, bogată în ape carbogazoase, este cunoscută încă din secolul al XVIII-lea. Apa minerală locală a fost descoperită de ciobani în transhumanța spre Banat la începutul secolului al XIX-lea. În anul 1928, apa de Lipova participă la București la o expoziție, unde a fost premiată cu medalia de aur, devenind Borvizul de Lipova, furnizorul Casei Regale. Calitățile apei se conservă cel puțin șase luni de zile, timp în care apa rămâne cu un gust proaspăt.

Informații Băile Lipova

Localizare: Lipova, Strada Lugojului nr. 51, Arad, România

Telefon: 0723537715, 0723537709, 0257563107

E-mail: bailelipova@yahoo.comBazarul Turcesc din centrul Lipovei reprezintă una din puţinele vestigii care au rămas de pe urma stăpânirii otomanilor în Banat, care au ocupat Lipova în două perioade (1552-1595 şi 1613-1718). Este unul din locurile cele mai cunoscute şi un important obiectiv turistic, unic în momentul de faţă pe teritoriul României, care oferă un spaţiu extraordinar pentru dezvoltarea imaginii oraşului, situat în zona centrală a localităţii. Construcţia este singulară pe teritoriul României, fiind clasificată ca monument istoric şi figurează pe lista Monumentelor Semilunii în lume. Turcii au lăsat moştenire oraşului Lipova un bazar şi canalizarea, ambele încă funcţionale, după mai bine de patru secole.

 

Muzeul Orăşenesc Lipova a fost înfiinţat în anul 1958 şi aparţine de Complexul Muzeal Arad.  Patrimoniul muzeului cuprinde piese originale de mobilier care au supravieţuit perioadei comuniste, obiecte autentice, cărora le-a fost înlocuită doar tapiţeria, iniţial lucrată manual, parchetul, şemineul din marmură de Carrara, sobele de teracotă, candelabrele şi oglinzile din cristal ce au fost aduse din Viena de către Sever Bocu după 1930.Informații muzeu:

Adresă: Strada Nicolae Bălcescu nr. 21, Lipova, jud. Arad

Persoană de contact: Corina Dubeştean, telefon: 0257.563.303

Preț bilet: 2 lei/secțiune muzeu (adulti). Taxă foto: 10 lei; taxă filmare: 100 lei

Program de vizitare: zilnic între 09.00 - 17.00, luni închis.

 

Posibilități de cazare în Lipova:

·         Pensiunea Faleza, Str.Petru Maior nr.13, tel. 0745 645 885,

·         Pensiunea Oxana, Str. Detaşamentul Păuliş, nr. 33, tel. 0729 975 400,

·         Motel Ana Maria Magdalena, situat în Radna, Str. Morilor, Nr.257, tel. 0257 563 032, 0722 367 219.

            Următoarea oprire se va face în localitatea Conop.

            Localitatea Conop se află situată la poalele sudice ale Munților Zărand, în culoarul Mureșului, la o distanță de 50 km față de municipiul Arad. Prima atestare documentară a localității Conop datează din anul 1510.

            În comuna Conop, satul Odvoș, găsim ansamblul castelului Konopi. În anii trecuți castelul a fost folosit ca tabară pentru elevi. Actualmente a fost concesionat de o firmă particulară care se va ocupa şi de restaurarea lui. Momentan castelul nu este deschis publicului.

Edificiul a fost mult timp reşedinţă nobiliară a domeniului Konopi. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a fost asediat de către ţăranii răsculaţi. Castelul de proporții considerabile a fost refăcut cu câţiva ani mai târziu, iar după 1800 a fost transformat în stil neoclasic.

            Elementele arhitecturale cele mai valoroase se găsesc la faţada castelului. O frumoasă scară urcă spre terasa spaţioasă, străjuită de coloane cu capiteluri în stil corintic, care susţin un fronton bogat decorat; de pe terasă se poate pătrunde în fostul salon al castelului, în formă dreptunghiulară.

            În jurul castelului se întinde un spaţios parc în care cresc brazi, platani, goruni, arbuşti ornamentali.Următoarea oprire pe drumul de întoarcere spre Arad este în localitatea Vărădia de Mureș.

            Comuna Vărădia de Mureş este așezată pe malul drept al Mureşului, la egală distanţă de Arad şi Deva.

            Vom vizita biserica de lemn aflată în comuna Vărădia de Mureş, localitatea Juliţa, nr.55 (pe E68, înainte de a intra în localitatea Vărădia de Mureş, la stânga).

            Conscripţia întocmită de episcopul Sinesie Jivanovici al Aradului menţionează că la Juliţa, pe la 1755, exista o biserică de lemn purtând hramul "Sf. Arhangheli".După aproape jumătate de veac, această biserică a avut nevoie de reparaţii capitale, astfel că pe la 1787 locuitorii satului, nemulţumiţi de vechea biserică, înalță una nouă.

Biserica de lemn are lungimea de 15,5 metri, lăţimea de 6,5 metri, înălţimea turnului este de 15 metri. Ferestrele sunt relativ mari, fiind distribuite astfel: două în naos şi trei în absidă.

            Particularitatea bisericii stă în configuraţia turnului, alcătuit dintr-o prismă scundă din scânduri de brad dispuse vertical, cu şipci la îmbinări. Acest turn atât de bogat articulat este unic în arhitectura bisericilor de lemn din Valea Mureşului de Jos şi cea a Crişului Alb.

            Turnul a mai fost reparat în 1936, apoi în 1960 şi 1987-1988, când sub patronajul Muzeului Ţăranului Român s-a procedat la o restaurare a întregului monument arhitectural.

            Biserica a fost pictată în întregime de o echipă de pictori-zugravi compusă din Nicolae de la Lupşa Mare, Simion Silaghi şi Nichifor Nandroniă. Programul iconografic a fost influenţat în mare parte de către Nicolae de la Lupşa Mare. Pe spatele uşilor împărăteşti s-au semnat toţi preoţii care au angajat zugravii în vederea pictării bisericii.  Continuăm drumul pe DN7 spre comuna Săvârșin.

            Localitatea Săvârșin este situată la poalele Munților Metaliferi, la contactul acestora cu Culoarul Mureșului, la o distanță de 87 km față de municipiul Arad. Prima atestare documentară a localității Săvârșin datează din 1479. Fondul turistic este unul de excepție; cele mai însemnate obiective turistice sunt rezervațiile naturale "Peștera lui Duțu" și "Peștera lui Sinesie", colecțiile de artă plastică decorativă (grafică universală, artă decorativă din Extremul Orient, grafică și picturi semnate de Eugen Popa și Gina Hagiu) și de etnografie de la Săvârșin. De asemenea castelul regal din Săvârșin (sec. al XVIII-lea), proprietatea regelui Mihai I de România.

Actualmente castelul este deţinut de familia regală română și nu poate fi vizitat de către public. Primul imobil a fost construit aici între anii 1650-1680. El a aparţinut pe rând familiilor nobiliare Nadasdy, Hunyady şi Forray. Pe locul clădirii actuale se găsea în secolul al XVIII-lea castelul familiei nobiliare Forray.

            În 9 iunie 1784 a fost răpit din castel vicecomitele Andras Forray (senior) de către haiducii conduşi de Petre Baciu. Conducătorul comitatului a fost eliberat numai după satisfacerea revendicărilor haiducilor de către însuşi Iosif al II-lea împăratul. Nu peste mult timp, la 3 noiembrie 1784 au sosit aici cetele de răsculaţi a lui Horia, Cloşca şi Crişan, cărora li s-au alăturat iobagii de pe domeniu, care au refuzat să se opună răsculaţilor.

            La începutul secolului al XIX-lea clădirea a fost renovată în stil neoclasic, cu această ocazie fiind prevăzută cu un etaj şi un frumos balcon. Castelul a suferit în cursul anilor multiple transformări interioare şi exterioare. După ce a fost confiscat de comunişti în 1948, la fel ca toate celelalte proprietăţi regale, castelul a revenit în posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. Principesa Margareta conduce acţiunile de restaurare ale parcului şi ale castelului în acelaşi stil creat în 1943 de Regina-Mamă Elena.

            Imobilul este înconjurat de un parc prevăzut cu lac şi debarcader. Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înfiinţat de vicecomitele Andras Forray, care a fost domn de pământ şi a avut moşie în zona Săvârşinului. Acest parc are o suprafaţă de 6,5 hectare şi conţine câteva specii rare de arbori şi arbuşti, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoşi de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari şi multe altele.

 

 În Săvârșin vizităm casa memorială Eugen Popa. Artista Eugenia Hagiu Popa, fiica artistului, a donat casa părintească a pictorului Eugen Popa (1919–1996) astfel că o semnificativă colecţie de artă, completată cu piese etnografice a intrat în proprietatea domeniului public cu statut de casă memorială şi colecţie de artă.

Lucrările de artă, în cea mai mare parte pictură, expuse în salon, atelier şi în hol sunt realizate de Eugen Popa în perioada 1940–1980. Portretul soţiei, cele ale părinţilor, casa veche părintească, o serie de autoportrete cu pălărie stil Rembrandt, vin să însufleţească şi să (re)compună o atmosferă familială. Aici pot fi văzute și lucrări semnate de Jean Al. Steriadi, Corneliu Baba, George Apostu, Ion Gheorghiu şi diferite obiecte de artă decorativă colecţionate între anii 1960 şi 1962, perioada pe care a petrecut–o în sudul Chinei.

Informații casa memorială Eugen Popa

Vizite la cerere, pentru programări vă rugăm contactați pe dna. Dorina Cosma, telefon 0743 125 427

În apropiere de Săvârșin, în satul Troaş, vizităm biserica de lemn.

Consolidarea vieţii săteşti în localitatea Troaş s-a realizat undeva pe la mijlocul secolului al XVIII –lea. Acest fapt a determinat în mod firesc apariţia vieţii religioase în localitate prin construirea bisericii. Lăcaşul de cult a fost construit de un meşter local, cioplitor în lemn (după inscripţiile bisericii, el se numea Matei), care îndeplinea în acelaşi timp şi slujba preoţească.

            Pe la 1813 s-a zugrăvit interiorul bisericii de către zugravul Nicolae, iar înaintea primului război mondial biserica a fost lipită în exterior cu lut, peste care s-a dat cu var. După 1941, când a fost părăsită în urma construirii noului lăcaş de cult, biserica de lemn a fost lăsată pradă interperiilor. În 1966 s-au luat măsuri de conservare şi consolidare, fiind astfel îndepărtat stratul de lut care îmbrăca pereţii bisericii. Pictura exterioară nu a mai putut fi salvată.

            Modul de construcţie al bisericii din Troaş este cel tipic bisericilor de lemn din acea perioadă şi a celor de pe Valea Mureşului (fundaţie de piatră, pereţi din bârne orizontale de gorun, încheiate la capete în sistemul de prindere de tip „coadă de rândunică”, consolele de susţinere a acoperişului au şi un rol decorativ). Intrarea în biserică se face prin două uşi alăturate, situate în peretele sudic: cea principală dă în naos, iar cea secundară în pronaos. Turnul bisericii (înalt de 11,55 metri) se armonizează cu corpul bisericii.

Pictura este executată în tempera, pe un strat de ghips și acoperă în întregime interiorul bisericii, având un program iconografic complex ce cuprinde scene precum Sfânta Treime şi Jertfa lui Avram (altar), sfinţii mucenici şi câteva scene biblice (naos), respectiv Sfintele Mucenice (pronaos).Posibilități de cazare în zona Săvârșin:

·        Pensiunea Carmen, Săvârșin nr. 149 A, tel. 0726 343 014, 0741 250 655,

·        Pensiunea Patrimara, sat Căprioara, comuna Săvârşin, tel. 0722 457 097, 0722 457 098. Pensiunea este deschisă doar în perioada primăvară-toamnă.

În Bata ne oprim la Casa Bata pentru cazare și agrement (pescuit, vânătoare, drumeții, etc). Adresa: Sat Țela nr.12, comuna Bata, tel. 0729 080 229. Continuăm spre Zăbrani unde putem vizita Muzeul Memorial Adam Müller Guttenbrunn, aflat la numărul 316.

Expoziția permanentă "Adam Müller Guttenbrunn" a fost deschisă în 1970. Clădirea a fost apoi renovată în 1995. Expoziția prezintă viaţa şi opera scriitorului (1852-1923), considerat cel mai important romancier german din Banat, fondatorul primului teatru popular din Viena. Exponatele înfăţişează copilăria lui zbuciumată, anii de studiu la Timişoara şi Sibiu, precum şi începuturile sale literare.

Cea mai mare parte a expoziţiei este dedicată operelor inspirate din viaţa socială şi trecutul istoric al populaţiei germane din Banat, printre acestea menţionăm: "Der klein Schwab" (Micul svab), reeditată în 1967 la Bucureşti, "Meister Jacob und seine Kinders" (Meşterul Iacob şi copiii săi), în care se inspiră din viaţa comunei natale. La acestea se adaugă cele 2 mari trilogii, prima înfăţisând colonizarea germană din Banat, a doua fiind dedicată poetului Nicolaus Lenau.

 

 Informații despre expoziția permanentă "Adam Müller Guttenbrunn"

Muzeul se vizitează gratuit, la cerere, de luni până vineri între orele 8-16.

 Persoană de contact: Florin Precup. Telefon 0745 222 297.

Tot în Zăbrani putem vizita Muzeul Pompierilor și Fântâna cu Apă Bună. Muzeul se află în incinta școlii din Zăbrani și conține o colecție de obiecte specifice activității de pompier, evocând tradiția formației de pompieri voluntari din localitate. Persoană de contact: Vădău Todor, telefon: 0758 478 128.

 

În anul 1724 au fost colonizate 40-50 de familii în actuala comună Guttenbrunn. Ajungând aici, familiile s-au stabilit în jurul unui izvor cu apă potabilă, dând totodată și denumirea așezării lor după acest izvor, fântână bună: Guttenbrunn. Făntâna cu apă bună se găsește în parcul din centrul localității Zăbrani.Următoarea oprire va fi în comuna Fântânele unde putem vizita ansamblul Kover-Appel.

La o distanţă de câţiva zeci de metri de primăria comunei (pe strada principală) se ridică castelul, care datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. Edificiul a fost realizat în stil neoclasic. Faţada castelului este pompos ornamentată, fiind dominată de scările monumentale şi terasa acoperită, foarte spatioasă. În partea opusă, spre curte, s-a menţinut intactă o altă terasă, prevăzută cu o intrare acoperită, destinată trăsurilor, pentru oaspeţii care vizitau adesea familia nobiliară.

Castelul este înconjurat de un parc dendrologic spaţios, în care se găsesc numeroşi arbori decorativi, reprezentativ fiind nucul american. Ansamblul Kover-Appel este în administrare privată și deocamdată nu se poate vizita.

În Zădăreni admirăm caii andaluzi de la ferma aflată la adresa: Zădăreni nr. 156. Persoană de contact: Tiberiu Corcheș, telefon 0744 555 563.

 

Apoi ne vom opri în comuna Zădăreni, sat Bodrogu Nou.

Aici putem vizita Mănăstirea Bodrogu Nou, aflată la 1,5 km de localitate.

Ansamblul mănăstiresc cuprinde: biserica cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, ridicată la începutul sec. XIV, chiliile vechi, realizate în perioada sec. XVIII – XIX, chiliile noi, ridicate în 1905. Acesta este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din ţară.

 Legenda mănăstirii este legată de descoperirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul Iisus. Tradiţia spune că un taur a săpat cu coarnele sale în locul construcţiei mănăstirii, descoperind astfel icoana miraculoasă.

Etimologic numele de Hodoş-Bodrog vine din limba slavă: hudus, însemnând festiv, fiind chiar numele taurului care a descoperit icoana, iar Bodrog fiind tărâmul dintre ape, ce vine de la numele a două localităţi vecine, în preajma cărora s-a clădit mănăstirea.

Mănăstirea este una de călugări, de cult ortodox, fiind un obiectiv turistic şi monument istoric de interes naţional.

Biserica din interior datează din a doua jumătate a sec. XIV (1370). Ulterior, ea a fost refăcută în stil baroc, în sec. XVIII, cu fresce de factură bizantină. Un fapt demn de remarcat este acela că biserica a fost construită din pietre şi cărămizi provenind de la vechi aşezări romane (fapt remarcat pe peretele de nord al bisericii).

O parte a picturii bisericii datează din sec. XVI – XVII, dar datorită intemperiilor s-a degradat, fiind restaurată de către pictorii Anastase Demian şi Cornel Cenan în 1938, respectiv 1943. În 1968, pictorul Eremia Profeta a decorat biserica pe exterior.

Informații

Părintele stareț Grigore – telefon 0744 519 497.Ultima oprire a acestui circuit turistic va fi în orașul Pecica.

Pe teritorul orașului Pecica a fost localizată cetatea dacică Ziridava. Prima mențiune documentară a așezării datează din anul 1329. În perioada interbelică Pecica a fost reședința unei plase din județul Arad. În aprilie 2004 localitatea Pecica a fost declarată oraș.

Obiectivele turistice din orașul Pecica sunt: muzeul digital și biserica Romano-Catolică.

            Muzeul Digital este centrul de vizitare al fermei de bivoli din Pecica din județul Arad și se bucură de titulatura de primul muzeu complet digital din lume, care oferă vizitatorilor atât informații turistice, cât posibilitatea închirierii de biciclete și a degustării și prezentării procesului de producție a pitei de Pecica, un binecunoscut produs local.

Informații Muzeul Digital din Pecica

Orar: luni-vineri de la ora 8:00 la 16:00

sâmbătă-duminică de la ora 9:00 la 17:00

Persoană de contact: Petran Marinela, telefon: 0745 855 633Biserica Romano-Catolică a fost construită la finele secolului XIX (în jurul anului  1887). Hramul bisericii este Duminica Sfintei Treimi, sărbătorit în prima duminică după Rusalii, iar în interiorul acesteia putem admira pictura realizată de Rezso Gyongyossy.

 

Pony Express Ranch pune la dispoziția vizitatorilor cai pentru călărie și dispune și de o baltă pentru pescuit. Adresă: Str. 602, nr. 24, Pecica. Telefon: 0742 627 029.

 

Ca posibilități de cazare în Pecica amintim:

·         Taverna Pecicană, aflată pe DN7 la intrarea în Pecica, lângă sala de sport. Telefon: 0736 616 693.

·         Pensiunea Komodo, situată în Pecica, Str. 1 nr.134, telefon: 0744 531 723.

            După ce am vizitat și ultimele obiective propuse în acest circuit, ne putem îndrepta înapoi spre Arad.

 ·        

 

 

Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.7556 Lei
1
USD:  4.2732 Lei
100
HUF:  1.438 Lei
18.10.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

588527
Harta site