Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Biserica de lemn „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” Petriș

Denumire obiectiv: Biserica de lemn „Sf. Mare Mucenic Dimitrie”, de cult ortodox - MONUMENT ISTORIC 2010
Localizare: comuna Petriş, localitatea Roşia Nouă, nr.97
Perioada de atestare: sec. XIX (1809)
Descriere: Documentele vremii, atestă pe la mijlocul sec. XVIII, existenţa unei biserici în sat; ulterior vechea biserică a fost vândută (cum era obiceiul acelor vremuri) locuitorilor din satul Ştei, jud. Hunedoara, după ce s-a încheiat construcţia celei noi, în 1809; hramul bisericii existent şi azi este „Sf. Mucenic Dimitrie”.
Biserica a fost construită pe o temelie de piatră, pereţii fiind din bârne de stejar, tencuiţi în exterior şi văruiţi; planul bisericii este unul dreptunghiular, având două intrări, una din naos, la Sud şi alta în pronaos, la Vest.
Particularitatea bisericii este dată de turn şi acoperişul piramidal „gotic”, ce o deosebeşte de celelalte biserici de lemn de pe Valea Mureşului, al căror turn are în componenţă bulbul „baroc”; înălţimea turnului este de 14,4 m de la sol, la crucea din vârf, fiind proporţional cu dimensiunile lăcaşului de cult; o altă notă aparte o dau şi ferestrele bisericii, prevăzute cu ancadramente terminate cu arce în segment de cerc şi o deschidere mai bună de cât deobicei, asigurând astfel o bună luminozitate în interiorul bisericii.
În privinţa picturilor, putem spune că ele au fost realizate de acelaşi pictor-zugrav Nicolae de la Lupşa Mare, care a realizat cea mai importantă lucrare din activitatea sa desfăşurată pe Valea Mureşului, atât prin amploare, cât şi prin calitatea sa artistică (lucrările au durat aproximativ 2 ani); temele şi scenele reprezentate în biserică de către pictor sunt cele obişnuite bisericilor de pe valea Mureşului, cu deosebirea că aici numărul lor este mai mare, fiind însoţite de un decor bogat, care contribuie la efectul de ansamblu al picturii, având o cromatică vie şi de o mare intensitate.
Pictura bisericească de la Roşia este reprezentativă pentru stilul „şcolii de zugravi” din Munţii Apuseni din sec. XVIII – XIX.

Zona
Munții Zărandului
Localizare
PETRIŞ
Tip obiectiv
Biserică


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.7556 Lei
1
USD:  4.2732 Lei
100
HUF:  1.438 Lei
18.10.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

588519
Harta site