Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

Ansamblul Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului” Bodrogul Nou

Denumire obiectiv: Ansamblul Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului” – MONUMENT ISTORIC 2010
Localizare: comuna Zădăreni, localitatea Bodrogul Nou (la 1,5 km de localitate)
Perioada de atestare: sec. XIV-XIX
Descriere: Ansamblul mănăstiresc cuprinde: biserica cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – ridicată la începutul sec. XIV., chiliile vechi – realizate în perioada sec. XVIII – XIX, chiliile noi – ridicate în1905 ; acesta este unul din cele mai vechi aşezăminte monahale din ţară.
Legenda mănăstirii este legată de descoperirea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul Isus; tradiţia spune că un taur a săpat cu coarnele sale, în locul construcţiei mănăstirii, descoperind astfel icoana miraculoasă; pe de altă parte, cercetările arheologice efectuate în 1976 au scos la iveală mărturii ale existenţei mănăstirii de la începutul celui de al doilea mileniu al erei noastre.
Etimologic numele de Hodoş-Bodrog vine din limba slavă: hudus – însemnând festiv, fiind chiar numele taurului care a descoperit icoana, iar Bodrog – fiind tărâmul dintre ape, ce vine de la numele a două localităţi vecine, în preajma cărora s-a clădit mănăstirea.
Mănăstirea este una de călugări, de cult ortodox, fiind un obiectiv turistic şi monument istoric de interes naţional.
Biserica din interior, datează din a doua jumătate a sec. XIV (1370); ulterior, ea a fost refăcută în stil baroc, cu fresce de factură bizantină, fapt ce s-a petrecut în sec. XVIII; un fapt demn de remarcat este acela că biserica a fost construită din pietre şi cărămizi, provenind de la vechi aşezări romane (fapt remarcat pe peretele de nord al bisericii).
O parte a picturii bisericii datează din sec. XVI – XVII, dar datorită intemperiilor s-a degradat, fiind restaurată de către pictorii Anastase Demian şi Cornel Cenan în 1938, respectiv 1943. În 1968, pictorul Eremia Profeta a decorat biserica pe exterior.
Zona
Câmpia Vingăi
Localizare
ZĂDĂRENI
Tip obiectiv
Biserică


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.7556 Lei
1
USD:  4.2732 Lei
100
HUF:  1.438 Lei
18.10.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

588520
Harta site