Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

INEU

 


Principalele evenimente care au loc la Ineu: Festivalul ”Floare de pe Criș”, Zilele Ineului, Festivalul Creștin de Tineret ”180 de grade”, Festivalul concurs ”La Izvoare”, Festivalul Surechiului și cel al Meșterilor populari.

Străveche așezare românească, orașul Ineu este situat în județul Arad, așezat pe cursul mijlociu al Crișului Alb, în șesul Țării Zărandului, acolo unde câmpia se mărgineste în parte cu ramificațiile deluroase ale Munților Codru-Moma și cu cele ale Munților Zărandului. Fiind așezat la poalele podgoriei arădene care coboară de la Miniș-Radna spre Măderat-Mocrea, orașul este străjuit de la o distanță de 3 km de Dealul Mocrea de origine vulcanică, unde se întinde Dealul Viilor, satul de vacanță al ineuanilor. Accesul se face pe drumul național 79A, Arad-Oradea, la o depărtare de 56 km de Arad și la 94 km de Oradea. Dinspre Arad se poate veni pe drumul județean 709, iar apoi puțin pe drumul național 79A sau pe DJ 709 și apoi pe DJ 792. Autogara din Arad vă pune la dispoziție curse zilnice către această localitate.

http://www.autogari.ro/Transport/Arad-Ineu

La sfârșitul primului mileniu și începutul celui de-al doilea, a fost necesară construirea unor cetăți puternice cu rol de apărare. Printre ele se numără, desigur, și Cetatea Ineu, construită pe la anul 1295. Aceasta va avea un rol foarte important în timpul luptelor dintre turci și habsburgi pentru stapânirea Transilvaniei, deoarece se înscria în lanțul cetăților de apărare ale acestei provincii românești. Existența și dezvoltarea localității noastre își leagă numele nu numai de devenirea cetății, dar și de numele unor mari voievozi ai neamului: Iancu de Hunedoara (care a stăpânit zona Ineu-Zărand în anul 1444 și care a construit o biserică ortodoxă în Ineu) și Mihai Viteazul (sub a cărui domnie scurtă intră Cetatea Ineului în 1599). Dacă în zorii istoriei sale, Ineul era situat doar pe malul stâng al Crişului Alb, aşezarea dezvoltându-se în jurul Mănăstirii lui Dionisie, după construirea cetăţii, ea se extinde pe aşa-numita „Insulă” situată între Criş şi Gut şi apoi pe cele două maluri ale Crişului. Ineul este astăzi unul dintre cele mai frumoase orașe ale județului.

Printre obiectivele turistice pe care turiștii nu ar trebui să le rateze se numără: Cetatea Ineului, Pădurea de stejar pufos de la Cărand, Pădurea Sac, Balta Rovina, Lacul Rovina, Parcul dendrologic Ineu, Rezervația naturală Dealul Mocrea, Rezervația Stârcii Cenușii de la Sac și Rezervația naturală Poiana cu narcise Rovina.


Ca posibilități de cazare în zonă, turiștii pot opta pentru una din următoarele variante: Hanul Moara cu noroc (http://www.hanulmoaracunoroc.ro/), Hotel Central (http://hotelineu.ro/noi) sau Hotel Stejarii (http://www.hotelstejarii.eu/).


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.7794 Lei
1
USD:  4.3124 Lei
100
HUF:  1.4459 Lei
11.12.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

639656
Harta site