Info Regio Logo Info Regio Uniunea Europeana Guvernul Romaniei Ministrerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice Consiliul Judetean Arad Fonduri Uniunea Europeana
03 Cetatea Ineului.jpg 02 lebenita.jpg 04 Bizere mozaicBudiu Gh.jpg 01 soimos.jpg 05 Sarbatoarea vinului Siria 2009 Mircea Boran 5.jpg 06 valea muresului.jpg 07 vladi rapita.jpg

CHIȘINEU CRIȘ

 


În orașul Chișinău-Criș se desfășoară anual mai multe evenimente dintre care cele mai importante sunt Cupa Crisius, Festivalul Gulașului în Banat, Zilele Orașului Chișinău-Criș și Târgul de Crăciun.

Oraşul Chişineu Criş este situat în partea de nord-vest a judeţului, la 42 km faţă de municipiul Arad. Oraşul a luat fiinţă prin unirea localităţilor Pădureni şi Chişineu Mic. Din punct de vedere administrativ, localitatea Nădab este sat aparţinător oraşului Chişineu Criş. Teritoriul administrativ al oraşului are o suprafaţă de 119 kilometri pătrați şi se desfăşoară în Câmpia Crişului Alb, de-o parte şi de alta a râului cu acelaşi nume. Accesul dinspre Arad spre Chișineu Criș se face folosind drumul european E671. Autogara din Arad vă pune la dispoziție curse zilnice către această localitate.

http://www.autogari.ro/Transport/Arad-ChisineuCris

Descoperirile arheologice au scos la lumină urme de locuire ce aparțin unor perioade istorice datate cu mult înaintea atestării documentare a oraşului. Chișineu-Criș apare pentru prima dată menționat sub denumirea de villa Jeneusol în anii 1202-1203. Cele mai importante descoperiri arheologice care susțin continuitatea locuirii în acest areal au scos la iveală obiecte cu o vechime mai mare de 2500 de ani în mai multe locuri din vatra actuală a oraşului. De importanţă majoră sunt considerate siturile arheologice care au pus în evidenţă două aşezări datate ca fiind aparţinătoare perioadelor cuprinse între secolele III-V şi X-XI.

Prezenţa râului Crişul Alb, ce desparte oraşul în două părţi, dă posibilitatea practicării unor culturi irigate, folosindu-se apa ca sursă de alimentare. Deşi economia oraşului este una predominant agrară, în ultima perioadă sectorul economic secundar şi terţiar au avut evoluţii ascendente, după ce companii multinaționale importante, precum Maschio Gaspardo sau Sapa Profiles au ales să investească în zonă datorită proximității de punctul de trecere a frontierei Vărșand.

Din punct de vedere turistic, Chișineu-Criş este un oraş de tranzit spre centrul şi vestul Europei. Cel mai atractiv element turistic al oraşului este râul Crişul Alb cu malurile sale cuprinse de o explozie a vegetaţiei, paradis al păsărilor şi cu o faună acvatică de excepţie. Alte obiective turistice din Chișineu Criș și din împrejurimi ar fi: Biserica Înălțarea Domnului, Casa de cultură, Casa memorandistului Mihai Velic, Monumentul eroilor grăniceri, Situl arheologic Chișineu Criș, Situl arheologic de la Socodor, Rezervația de soluri sărăturate de la Socodor și Biserica ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” Șimand.

La capitolul cazare, turiștii pot opta pentru una din umătoarele variante: Hotel Criș (http://www.hotel-cris.ro/), Motel Olympia Nădab – Calea Aradului, nr. 5 și Hanul Moara cu Noroc (http://www.hanulmoaracunoroc.ro/).


Limba

Harta obiective turistice

Curs valutar

1
EUR:  4.7794 Lei
1
USD:  4.3124 Lei
100
HUF:  1.4459 Lei
11.12.2019

contact

Serviciul Centrul National de Informare si Promovare Turistica al Judetului Arad
Bulevardul Revoluţiei Nr. 81
Telefon: 0728.116.412
Fax: 0357.731.296
E-mail: info@cniptarad.ro

Contor vizite site

639613
Harta site